vineri, 15 februarie 2008

I might look sleazy, but I'm not easy:)



Hmmm, cumva indragostita pina peste cap (eeee), si ocupata cu dragostea (oooo) si nu mai am timp sa blogaresc? Cumva emotionally attached (ding-dong) si nu mai am timp de postari? Ma mai gindesc daca sa reveal this aspect of my egocentric world! Pina una alta sa trecem la un alt subiect important si sa spun ca, rasfoind printr-un folder cu sent messages am gasit un mesaj mai vechi cu impresiile scrise ca urmare a unei vizite la o exhibitie de trupuri umane. (interesant sa citesti o scrisoare de-a ta scrisa cu ceva timp in urma, mai exact acum 2 ani, uitasem ca am salvat-o). Ma gindesc sa impart impresiile aici cu voi, asa cum le-am asternut la acea vreme, pe hirtie electronica, cu niste completari ici colo. Mi-amintesc ca am fost impresionata-socata. Voila!
*********************
M-am dus la un exhibit de human bodies,(sau anatomical exhibit) insa nu era permis sa faci poze "exponatelor", care erau, cica, cadavrele unor puscariasi chinezi...erau spintecati, rupti in doua (dar artistic-stiintific facut totul) sa le poti analiza organele interne, desi suna macabru si crud, a fost ceva inedit... cel mai mult m-am minunat la sectiunea in care era infatisata o femeie gravida si puteai sa vezi fatul inauntru'ei , de asemenea erau expusi citiva fetzi la 4 saptamini, 32 de saptamini, ciudate "creaturi", m-am speriat un pic....mi-a mai placut sa ma uit la rinichi, creierul uman si inima, iar cind am ajuns in dreptul unei vitrine in care erau expusi doi sini de femeie, cu cancer, mi s-a cam taiat elanul...era asa o disturbing image. De asemenea a fost ciudat sa vad plamini sanatosi si cei mincati de cancer ( smoker's lungs le zicea....). Am vazut si un penis care "suferea" tot de cancer, era mic asa cit un Neghinitza, negricios, atrofiat, zbircit, timid, de fapt, mort de tot-Doamne Fereste, duca-se pe pustii, zau asa, au fost nebuni cei cu ideea asta, in ciuda faptului ca mi-a placut, dar nu penisu' cu pricina, ci toata expozitia "carnala", habar nu aveam ca un falus-madular poate avea cancer. Exista de fapt o controversa pe aceasta tema, caci uritii astia de americani ar fi luat cadavrele respective fara sa ceara permisiunea, autorizatia nimanui, mai cu seama "chinezimea" este ofensata, drept ptr. care nu am zarit nici un chinez acolo (inafara de cei expusi in vitrine ). Disturbing Art -asa este catalogata de unii aceasta exhibitie umana-skeletala, care am inteles ca tine pina in luna Mai. Am uitat sa specific ca am vazut doi gemeni uniti (jointed twins ) .............. apoi era asa ciudat sa vad acele body parts, aici zareai un ficat, mai mergeai un pic dadeai de un pancreas, o mina, un picior belit ca sa vezi muschii, venele, uhhhh, iar alaturi de fiecare organ se afla o hirtie pe care era explicata functia, rolul acestuia. Pe o masa imensa erau niste benzi frumos sculptate, din carne umana, care seamana la fel de bine cu cea de vaca-vita, rozalie-albicioasa asa, astfel incit nu am mai infulecat carne o buna perioada de timp (noroc ca eu nu sint a meat person). Trebuie sa fii open minded, sa ai chiar a thick skin, sa fii receptiv la asa ceva, nu toti "gusta", inteleg scopul acelor trupuri jupuite, schingiuite.....m-am exprimat gresit practic cind am zis ca trupurile respective erau in vitrine, erau pe un piedestal si puteai sa le atingi cu mina libera, numai ca nu era permis acest lucru si sincer, nici nu as fi atins cadavrele alea.
Am avut vedenii dupa expozitia asta, stiam ca asa o sa patesc, mi se parea ca vad prin casa creiere, placente (ca am vazut si asa ceva ) si stomacuri, dar m-am detasat rapid, intelegind ca e doar imaginatia mea zbanghie si vioaie. Ptr. mine a fost f. interesant-very educational (cu toate astea ma consider f. sensibila si eu ) dind la o parte elementul soc- scirbos. Corpul uman, in interior, chiar seamana cu o masina, uimitor procesul asta al formarii, sa putem functiona asa cum functionam, nu stiu, iti da de gindit parca si te face sa apreciezi si mai mult fiecare parte din trup, care este atit de vitala prin rolul sau..***Sa nu credeti ca trupurile erau harcea parcea-urit sfirtecate, ma rog, nu aratau fantabulous, dar maniera in care au fost prezentate-prelucrate, era stunning, magnetic. Si sa nu credeti ca putzea a hoit sau duhnea a cine stie ce miros viermanos-putrezos. Nu! Totul arata professional, trupurile respective fiind conservate frumos printr-un procedeu numit plasticizare. Nu degeaba zic eu ca tehnologia asta ma uimeste si depaseste. Nu stiu cum naiba i-au facut pe acei morti sa arate chiar veseli, caci privirea lor nu era deloc cadaverica, unii afisau un zimbet larg deschis. Na poftim! Aceasta exhibitie trebuia sa tina citeva luni, insa ptr. ca s-a bucurat de un mare success, la cererea publicului, s-a extins mai bine de un an, and, if I’m not mistaken, inca mai ruleaza in direct, asa ca va invit la un spectacol al cadavrelor zimbarete. (sa ma anuntati daca sa va iau biletul din timp:)*** Poza asta, in care, ca o infatuata ma arat lumii, sau, in care, I’m strutting my stuff, cum s-ar zice in versiunea americaneasca, nu are, desigur, nici o legatura cu subiectul dezbatut aici, sau, s-ar putea zice ca port doliu (in memoria celor ciopirtiti) avind in vedere ca sint Lady in black…bikini.( oh, cita cruzime, but yes, I have a mischievous side, ca mai tot muritoru').Dar imi place sa personalizez pagina si cum as putea sa fac acest lucru decit sa-mi pun fotografii personale, exhibitionista-narcisista cum sint. Si oricum, eu inca ma simt in procesul de inflorire, cind voi intra in cel de ofilire, cu siguranta latura exhibitionista se va diminua si ma voi apuca de crosetat-impletit si gata, la gunoi cu bolboroseala de pe sfera asta de blogosfera cu atitea bloguri. Mda! Ce tot atita limbaj academic, zorzoane stilistice, mai bine bag un limbaj colorat si fara perdea, nu degeaba mi-am facut o pagina personala in care sa develop my writing skills, chiar daca e un fel de free-style writing. Who cares? In alta ordine de idei, cred ca ma opresc aici ca mi s-a facut somn. Cind the inspiration strikes, mai revin. Pina atunci sa ma asteptati cu drag si dor. Bineee, la revedere. Ina Beduina va zice Noapte Buna.

27 de comentarii:

Lola spunea...

Am fost si eu anul trecut la Bodies si n-am fost chiar asa impresionata ca tine. Am fost chiar dezamagita, in mare parte totul arata plasticos (bineinteles din cauza plasticizarii, duh! :))) ca si manechinul de la orele de anatomie din scoala dar m-am minunat in fata vaselor sanguine - mi s-au parut ca o opera de arta, disturbing, intr-adevar, dar frumoase.

Daca nu ma insel azi a fost o emisiune (si am pierdut-o) despre corpurile din expozitie (referitor la controversie). Chiar toti mi s-au parut chinezi acolo dar nu are importanta rasa pana la urma, a fost ideea ce mai cutremuratoare pentru mine - ca sunt trupuri umane care au trait ca si noi si au avut viata intrerupta cu plasticizare (care stii? se face cand corpul e inca viu, altfel nu se poate).

Anyway, frumos post, mi-a placut sa citesc impresiile tale. Te pup mult.

ina bixade spunea...

Vaaai, deci oamenii aia erau vii cind s-au plasticizat? Ma doare capul! Chiar ca opera de arta, sectiunea cu vasele sanguine...cita rabdare si migala au avut cei care s-au ocupat de asa ceva. Te pup si eu, Lolita draga!

Andreiutz spunea...

Am numarat cuvintele in romana si cele in engleza si mi-a dat o proportie de 6/5.

Asta este token information.

Aura spunea...

tocmai ma pregateam sa ma declar, imaginar, socata de asemenea expozitie ( doar imaginar, pentru ca nu cred ca as sup[orta sa vad live asa ceva), cand m-a "lovit" comentariul lasat de Lola. Oamenii astia au fost "ambalati" asa de vii? De ce? Mi se pare o chetie imposibil de crud si groaznic de amorala. Povesteste-mi mai multe despre chestia asta.

ina bixade spunea...

Nu stiu istoria din spatele acelor trupuri umane, dar cind o sa aflu, o sa iti spun. Poate ca toti au fost condamnati la moarte si asa au fost executati-prin ambalare cu plastic-, in loc sa li se traga un glonte in cap -pac pac-:) Cum ziceam, nu toata lumea poate sa viziteze o asemenea expozitie. Eu, una, am vazut si am rezistat pina la capat. hai, nu te mai speria. Totul e under control:) te pup.

Anonim spunea...

Indragostita???"Sexy and in love" not anymore "sexy and single"?Suna interesant!
Ce bine de tine ca esti in orasul tuturor posibilitatilor.Aveti de toate acolo la New York(iar te invidiez :)))
Si Lola poate ne da mai multe informatii despre aceasta istorie.
Te pup!Gia

ina bixade spunea...

Eeee, ai vazut ce miracole se pot intimpla de la un post la altul?:)

Anonim spunea...

Vaii,ce bine ca nu m-am nascut in China!!Acum serios,trebuie sa fie foarte interesanta aceasta expozitie,te ajuta sa vezi ce masina incredibila este corpul uman..In alta ordine de idei,sexy comme toujours,de la amour ti se trage,indragostito!Pup,Eugenia.

Lola spunea...

Nu toti au fost "imbalsamati" de vii.
Aveti ce citi si vedea aici (emisiunea despre care spuneam ca am pierdut-o aseara, click pe pozele mici ca sa vedeti seturi de fotografii) dar vorbesc doar despre cadavrele detinutilor executati. Insa inainte sa vad expozitia am citit despre subiectul asta asa de controversat si nu-s ce doctori spuneau ca pentru anumite faze ale plasticizarii (ca de exemplu pentru sistemul circulator) este necesar ca organismul sa fie viu ca sa poata "purta" substanta pana la capatul vaselor sanguine. Sunt convinsa ca daca dati un google o sa aflati mai multe decat va pot eu spune.

ina bixade spunea...

Multumim Lola draga, ne-am agitat cu totii, sau mai bine zis, i-ai agitat pe cititorii mei hi hi hi. Dar ca o bogata sursa de informatii ce esti, acum am rezolvat dilema. You are the best in the west:)

simonacratel spunea...

Mi-e mi se face rau numai sa ma gindesc ca am ficat rinichi si altele, oricit de straniu suna asta. :) orice aluzie ca am un corp si inauntru carne si singe ma face sa lesin. (stiu!)

asa ca o asemenea expozitie pt mine este a no-go

e chiar mai tabu decit subiectul banilor. despre bani eu nu suport sa discut. mi se pare injositor.

esti indragostita, honey? foarte bine. :)

ina bixade spunea...

Nici mie nu-mi plac discutiile despre bani, nu suport sa ma cert pe aceasta tema.Dar despre anatomia corpului uman, gasesc f. interesant sa discuti, daca ai cu cine. Am cunoscut un doctor la un moment dat si toata ziua numai despre celule, molecule, organe il intrebam.Eram asa curioasa sa aflu ce si cum e acolo in trupul meu micut si bine legat hi hi hi. Mi s-a parut al naibii de complicat si gasesc fascinant si miraculos cum fiecare particica din noi are un rol pe care il indeplineste cu asa exactitate...

Anonim spunea...

Sa comentez... Mi se pare un fel de Institutul Mina Minovici in varianta americana. Doar ca acolo sunt conservate altfel... Socant, cred. Oricum am vazut asa ceva in 89, undeva prin Drumul Taberei, pe la M.A.P.N (ministerul apararii de atunci), proaspat... N-am nevoie de fotografii de la revolutie... Vad imaginea aia si imi ajunge. Cunoscatorii stiu de ce... Iar urmasilor celor pe care i-am vazut acolo, le cer scuze pentru ca sunt roman si eram prea mic atunci...

Dalia Pușcă Solon spunea...

Foarte, foarte, foarte interesant post-ul asta. Imi place la tine pe blog:)

Anonim spunea...

probabil este vorba de expositia Body Worlds a anatomistului german Gunther von Hagens. de procedura conservarii prin plastifiere am auzit prima data in '95 la primele stagii de anatomie cind ni se spunea ca in viitor studentii nu vor mai trebui sa respire vaporii de formol.
de fapt initial asta a fost scopul, ulterior s-a ajuns la expozitii deschise publicului.
ideea expozitiei mi s-a parut interesanta mai ales pentru publicul larg, de aceea in tot timpul cit a fost in Detroit nu am reusit sa ajung pina acolo (am avut de gind pina am auzit ca oricum fotografiatul este interzis).

oricum,referitor la controverse, cu siguranta niciunul din corpurile respective nu mai era in viata in momentul in care a inceput procesul conservarii.

au fost doar unele discutii legate de faptul ca o parte din conservari au fost realizate fara obtinerea prealabila a acordului (referitor la povestea detinutilor chinezi) si cadavrele respective au fost incinerate.
plastifierea avea loc oricum dupa deces, de cele mai multe ori cadavrele fiind transportate pina in Germania pentru asta (ulterior au fost deschise centre si in alte parti ale lumii).

mai multe pe Wikipedia, in articolul despre Body Worlds.

ina bixade spunea...

Dalia, multumesc ptr. vizita.
Bogdan, sper ca toti erau deja pe lumea cealalta cind s-au bagat la conservare:)

Mikidos spunea...

mi-a fost dor de tine doamna! nu cred ca pot sa vad nimic mort ..m-am gandit, cu plastic sau in formol, eu zic pas..

Anonim spunea...

Ina, pentru scurta orientare pe Xsolo: depinde pe cine cauti, Catalin e "seful" acolo (abia intors din Brazilia e ocupat cu sortatul pozelor acum :))
Eu sunt doar colaborator ocazional din America de Nord, de aceea posturile mele de acolo sunt tag-uite cu "guest star"("guest" da, nu stiu de ce "star" ;))

ina bixade spunea...

Aaa, deci asa. Oricum mie nu-mi place platforma aia WordPress:), o prefer pe asta cu buline ca a mea:)

Anna spunea...

Suna atat de sinistru... nu cred k as avea curajul sa vizitez asa ceva :D

Foarte tare poza :)

ina bixade spunea...

Pai da, Anna! De aia am pus eu poza cu mine, in doliu, dar in care stralucesc:), ca subiectul sinistru sa fie mai usor de suportat.Daca puneam o poza cu vreun mort ceva, probabil ca se speriau toti si fugeau:)

Anonim spunea...

hmm vreau si eu asa ceva in romania. dar nu doar la stirile de la ora 5.

Laura Cătuneanu spunea...

ce ciudaaaat...oare pe aici s-o face asa ceva? well, te asteapta ceva la mine pe blog:) pupici

ina bixade spunea...

saddler, mai bine hai incoa':)
laura, m-ai bagat la o leapsa (nu am inteles niciodata ce-i cu lepsile astea sau cum le-o zice la plural:) dar vin la tine acus' sa comentez un pic. O expozitie de asta cred ca e f. scump s-o pornesti, intretii, chiar daca biletul de intrare a fost doar 25$. Ieftin!!!

Anonim spunea...

imediat. stai sa imi scot viza de la naftalina :D

dacu spunea...

...care era poza cu doliul?

ina bixade spunea...

Poza de sus!!! Nu vezi ca sint in negru? La ea ma refeream!