duminică, 24 mai 2009

From New York with Love!

A venit vara! Asadar sint toata o bucurie. Dupa atita timp in care au stat ascunsi de frig, sinii-mi zimbesc si ei fericiti ca i-am scos la aerul varatic. De acasa pina la plaja, pe jos fac in jur de 20-25 de minute, astfel incit, in sfirsit fac si eu un pic de miscare. In general, mi-e lene sa ridic si o mina-n sus. Ca tot ma plingeam ca sufar de o forma usoara de ipohondrie, sa continuam asadar pe aceasta linie. America asta, daca nu esti atent, te transforma intr-un risipitor si un rasfatat. Eu chiar cred ca ti se poate uri cu binele si incepi sa scormonesti, in cele din urma sa te "depresezi". In Romania, nu stiam ce e aia anxietate, acolo avind motive reale, aici, ce sa zicem, cind nu apare soarele pe cer, sintem deprimati. Dar sa revenim la nelinistile mele. Ele se aplica si in cazul mincarii. Tin cel mai mult la sanatate, care depinde in mare parte de ce bagam in gura.(culinar vorbind, desigur). Toate produsele lactate ce le maninc, musai sa fie organice. In Ro nu prea mincam fructe. Cind am aterizat prima oara in America, am sarit pe banane si capsuni. Am infulecat toate bananele si capsunile americanilor. Acum sa nu le mai vad. Nu-mi convine ca am inceput de la o vreme sa analizez eticheta de pe mincare, sa ma asigur ce anume ingrediente sint puse in ea. Inainte nici nu o observam. Dar de cind un amic, care este nutritionist, mi-a zis ce anume poti gasi in anumite mincaruri, m-am speriat si acum analizez totul in materie de hrana. Stiti, s-a emis si teoria ca boala oribila-cancer- este cauzata si de chimicalele din mincare. Asta-mi mai lipsea. In Romania exista avocado? eu nu imi amintesc sa fi mincat acolo. Imi place mult. De asemenea, ginger ale imi place sa beau. Nici de asta nu imi amintesc sa fi baut in Romania, unde am auzit ca si acolo mincarea a inceput sa fie processed. Too bad! In alta ordine de idei, v-am zis oare cum este traditia americana cind cineva isi celebreaza ziua de nastere? In traditia americana, spre deoserbire de cea carpatina, cel care isi sarbatoreste ziua de nastere este tratat la restaurant de prieteni, ei suportind cheltuiala. Da, prietenii fac cinste. La inceput mi s-a parut asa ciudat. Apoi mi-am zis ca de fapt it makes more sense. Iar eu aplic obiceiul asta dupa bunul plac: cind e ziua mea, ma dau americanca si deci mi se face cinste. Cind e ziua unui prieten, ma dau romanca si deci iara mi se face cinste. So, no one can win but me. Vedeti? Asta este avantajul dublei cetatenii: ai multe privilegii! Si ca veni vorba de acest subiect, nu mai retin unde am citit ca s-ar putea sa se elibereze vizele de America ptr. romani. Sa vedeti ce parere am enuntat, de mi-a sarit in cap prietenul meu drag, cu care, va mai povesteam eu intr-un post, ca era sa ma iau la bataie, el fiind inca atasat de Romania (desi o critica), iar eu...cea care s-a dat cu americanii.(desi tot nu imi place Mc Donald-ul lor si alte obezitanii). In fine, iata parerea mea:
"Sper sa NU se scoata vizele!!! Imi este tare bine in US, fara sa se stie de catre americani cum este neamul romanesc in esenta lui…da, the ignorance is bliss, uneori. Si cum a mai zis cineva, sa se pastreze criteriul de selectie in continuare. Romanii si-au stricat destul imaginea in batrina Europa, nu avem nevoie de asta si in America!!! Deci VREAU vize!!!" (mrrrrrrr) Prietenul cu pricina i-a acuzat pe romanii care ajung aici ca uita de unde au plecat. In privinta mea, nu am uitat, ci am vrut sa uit. Imi place sa pastrez anumite chestii de acolo cum ar fi: papanasii, cozonacii, martisorul, Declaratie de Dragoste, si desigur expresiva Limba Romana pe care nu o voi uita vreodata. Desigur ca imi pare rau ca cei dragi care as vrea sa vina cu usurinta aici in vacanta trebuie sa treaca prin procesul asta al cererii de viza, insa e mai bine asa pentru toata lumea. Cam asta ar fi parerea mea!

PS: Aici celebram The Memorial Day, asa ca Luni nu se lucreaza. Zilele astea am fost prin oras si m-am fitiit un pic...nu mai fusesem pe Brooklyn Bridge de citiva ani. Nu prea am avut chef de fotografii,(se si vede ce moaca aveam in ele, but hey, nu pot straluci chiar in fiecare zi, nu? i've got my bad days too) dar am facut citeva. AICI Va sarut cu drag si pe curind!

31 de comentarii:

Anonim spunea...

Idea vizei ti-o impartasesc, desi si mie mi-au sarit prietenii in cap.

Eu consider ca nu noi astia de vrem vize am uitat de unde am pecat, ci astia de nu mai vor vize. Si asta pentru ca au uitat ca primii care au pleacat din tara cand s-au ridicat vizele pentru tarile din Europa au fost tiganii si cei de s-au dus la furat/cersit. Desi stiu multa lume buna care ar vrea sa vina aici in vacanta (inclusiv sora mea si mama), pentru uscaciunile natiei noastre (aia de nu stiu cu ce se mananca bunul simt sau corectitudinea) trebuie sa suportam cu totii si sa trecem perintr-o selectie.

Daca Romania ar avea doar un procent infim de lepre ale societatii situatia s-ar discuta diferit. Dar cand din 3 oameni, primul te face la buzunar ziua in amiaza mare, al doilea iti scuipa seminte in cap, iar abia al treilea isi vede de treaba...e trist.

Asa ca viza, per ansamblu, ne protejeaza natiunea de un renume prost si aici...

Ionouka spunea...

Love your hair piece!
Si sint de acord cu ce spui despre vize.
Abia astept sa te vad!

Anonim spunea...

Stai linistita,sunt in asentiment cu tine.Asta mai lipseste,sa invadeze romanii si America.Nu cred ca vor scoate viza,sunt prea isteti americanii..Sa lasam asta,imi plac accesoriile tale,mai cu seama florica rosie din parul tau.Ai stilul tau personal,nimeni nu te-ntrece.Miha

Iulian spunea...

Dragă Ina,
Sînt de acord cu americanii la faza cu făcutu-l cinstei de către prieteni atunci când e ziua ta de naştere. Eu de mic am remarcat paradoxul asta de la noi. Totul a început prin clasa întâia sau a doua, pe când mă trimetea mămica cu bomboane de ciocolată la şcoală să le împart colegilor. Pur şi simplu nu puteam să înţeleg: „Păi cum vine asta? E ziua mea şi tot eu trebuie să fac cinste. Păi de ziua mea eu trebuie să mă bucur cel mai mult, şi nu colegii”. Cam aşa gândeam pe-atunci. Şi pentru că nu am înţeles de ce trebuie să fac asta, am luat decizia, cu un coleg bun de clasă, a cărui zi de naştere era la vreo săptămână distanţă de a mea, să nu mai împărţim bomboanele la ceilalţi colegi, ci să le mâncăm amândoi. Şi am procedat aşa ani de zile. De fapt, şi acum cam la fel procedez, doar că, acum îmi dau seama, de la un timp au dispărut bomboanele de ciocolată.

Anonim spunea...

Ah, mi-a scapat neobservata. Va rog sa cititi IDEEA.

Anonim spunea...

Draga mea,

Sunt si nu sunt de acord cu discutia despre viza. Da, daca ar fi la liber...ar ajunge enorm de multe uscaturi in US, pe de alta parte ar ajunge si oameni ok care in clipa asta nu au prea multe sanse sa traiasca "legally" the american dream...fie castigi la loteria vizelor fie primesti un job offer. Oricum, nu cred ca le vor scoate asa ca nu-s motive de ingrijorare reale:)

simonacratel spunea...

Daca esti complet de partea americanilor, de ce nu tii blog in engleza pentru prietenele tale americancee. De ce scrii in romana si cauti romance prin internet? Nu vezi contradictia?

Eu macar recunosc ca nu sint de partea nimanui si ca parerea mea este ca fiecare popor e imbecil in felul lui.

Parerea mea despre tine este ca si tu gindesti de fapt ca mine. Ti-e foarte bine intr-o tara straina si regreti in acelasi timp ca nu ti-e bine in tara in care te-ai nascut. Si nu vrei sa-ti uiti originea.

Da, romanii din Romania spun mereu ca noi care-am plecat am uitat de unde-am venit, pentru ca nu le convine adevarul despre Romania. Desi il stiu si ei.

ina bixade spunea...

Buna Ziua!
Ionela: gind la gind, care va sa zica!
Ionouka: me too!
Miha: nici eu nu cred ca se vor scoate vizele.
Iulian: tu gindesti ca un american de cind erai mic copil:)
Reddsgirl: da, din pacate oamenii faini sint afectati.
Simona: nu vad contradictia, deoarece Nu exista una. Americancele imi citesc blogul prin google translate. Tocmai ziceam ca Limba Romana este una din "putinele" "elemente pe care cu drag le pastrez din RO, ca ce chestie sa ma apuc sa fabulez in Engleza acuma, cele mai multe chestii despre care bat cimpii, nici nu pot fi traduse oricum. Si chiar nu gindim la fel, regretul meu, daca e sa folosim cuvinte mari, este, UNEORI, ca m-am nascut in Romania. Dar din pacate nu putem alege locul unde ne-am nascut. Si crede-ma, nu am cum sa uit nici originea nici limba materna! Stau f. bine la capitolul IDENTITATE! pe curind, v-am pupat!!!!

Crash spunea...

Stau si ma intreb despre ce e postul asta. Ai un mod adorabil de a trece de la un subiect la altul si faci asta asa de natural incat ma faci sa zambesc admirativ.

Au aparut si in RO avocado si alte asemenea. La preturi piperate, evident.

ina bixade spunea...

Crash: ca bine zici! In general, posturile la mine sint un fel de val-virtej, amalgam, ghiveci de idei razlete. Rar, introducerea are legatura cu, cuprinsul si incheierea. Dar e mai fain asa, omul are de unde alege cum ai ales si tu de ex sa zici de avocado. Chiar eram curioasa. Aici avocado e la pret normal, nu cu piper pe ele:) Have a great Monday!

ovi spunea...

uhh... parca deja este prea cald... hai ca e mai frumos primavara... si absulut superb toamna... dar corect... fiecare cu preferintzele lui... si in materie de anotmpuri... ca de gastronomie deja nu se mai pune problema...
de acord cu tine... pana la urma... de soare se bucura cel mai cel... sanii fetelor... si ochii baietzilor...
evindet ca trebuie sa fim atentzi la cu ce ne hranim... si nu doar trupul dar si intelectul... si nu doar cu ce... dar si cum...
teama de cancer... se trateaza cu monavie... un produs super bun si pentru prevenirea acestei maladii... daca vrei sa aflii mai mult despre aceasta... putem dialoga o data pe email sau mess... sau oricum altfel...
multa cerneala... tus... a curs si va mai curge inca pe tema vizelor...
mi se pare o nedreptate ca romanii nu au dreptul la libera circulatzei... ca deh... sunt europeni... mi se pare si mai mare nedreptate ca romanii sunt europeni doar se comporta ca unii care nu ar fi...
cat despre cei ajunsi prin state... sunt ca padurea... si verde si uscata in acelasi sezon... orice natzie are si bun si rau... doar procentajul difera... si forma de a-l face evidentziat...
dar asa e... azi e sarbatoare... lipsim de la servici fara sa se cunoasca la salariu... si asta e minunat... deci hai sa fim buni... frumosi la suflet... si sa ne bucuram de soarele minunat de afara...
ovi

Anonim spunea...

in ceea ce priveste vizele, si eu cred ca noi romanii meritam din plin sa ne luptam pt. a le obtine pt. ca suntem prea neam prost si cu siguranta am face prapad prin SUA daca ne'ar lasa ei sa circulam dupa bunul plac. Dar, pe de alta parte, conditiile care ni se impun sunt de multe ori prea drastice, e foarte greu de obtinut o amarata de viza si mi se pare ca ne umilesc prea tare...

ina bixade spunea...

ovi: frumos din partea ta ca tii cu toata lumea:)

ina bixade spunea...

barbie: da, si eu sint de acord la faza asta ca au regulile prea stricte. Sau de fapt, de multe ori ce anume criterii respecta ei,numai ei stiu, sint oameni in virsta, parinti care vor sa vina sa isi vada copiii aici si au fost refuzati. Sau unii care initial au fost refuzati si apoi acceptati...deci naiba stie ce or avea ei in cap.

Strumful spunea...

Avocado exista si aici, si imi place si mie!
Cat despre vize al meu sot are viza pe 10 ani pentru SUA, dar nu cred ca mai ajunge pe acolo curand!
E buna VIZA, macar asa nu o sa dai si pe acolo de individele cu fuste crete!

Anca spunea...

Frumos pe podul Brooklyn pe vremea asta!

Amalia spunea...

Azi n-a aparut soarele pe cer, dupa doua zile calde, de distractie si hoinareala. Dar o dregem cumva :). Fructele sunt buuuuune, acum am gasit white peaches aromate si numai potrivite de moi (de multe ori caisele si piersicile sunt cam tari si fara gust). Despre vize (ca nu puteam sa nu-mi dau cu parerea, mi s-a urcat democratia la cap:))) cred ca si daca se desfiinteaza, tot nu se vor produce pagube de imagine atat de extinse ca in Europa, pentru ca drumul e mai lung pana in America, se ajunge mai greu.

Dar sa lasam asta, ce vroiam sa spun este ca I love picture 791, I do!!

ina bixade spunea...

Sofia: din fericire nu am vazut niciodata tigani din Ro aici. O singura data, insa, acum citiva ani, am vazut o batrinica care cersea. Stiu ca era romanca deoarece cersea in romaneste:)
Anca: e fain pe podurile astea, dar mare zgomot:)
Amalia: interesant your point cum ca e destul de mare america asta ca sa se duca vestea despre romanii care nu-si vad de treaba. Si eu ma gindisem la ea...insa e bine sa fim precauti:)

Liana C spunea...

Poti fi un om liber, indiferent unde ai trai.Esti liber sa spui ce gandesti daca asta iti doresti. Alegerile iti apartin.
Draga Ina, indiferent de ce parte esti, eu ma bucur sa te citesc si sa te-nteleg ... asa in romaneste.Probabil ca, daca ai fi scris numai in engleza, nu-ti mai savuram asa de mult, naturaletea, franchetea, umorul ... Asa ca, draguta, pe 14 iunie e ziua mea, fac cinste ! Te pup !

miki spunea...

pai nu-i asa! ca acum cateva luni erau ferm convinsi sa nu scoata vizele. s-au sucit prea usor. e ceva putred la mijloc. dar americanii sunt indaratnici, nu scot ei viza asa usor! deci respira linistita :)

dar la voi nu ajung stiri despre hotiile si vicleniile romanilor? adica nu suntem recunoscuti si acolo ca in europa drept un neam de sarlatani?
cul!! :)

ina bixade spunea...

Liana: ca de obicei esti eleganta si finuta in rindurile tale...tocmai asta ziceam si eu, nici nu pot traduce in Engleza toate timpeniile ce imi trec prin cap:) Sa nu uit, La Multi Ani de ziua ta!!!
Miki: nu, aici astia nu prea au ideea ce e cu Romania. La stiri rar se pomeneste de Tara Romaneasca. Inca mi se intimpla la serviciu sa fiu intrebata daca vorbesc albaneza, crezind ca de fapt Romania e Albania.(lasa-i asa cu "necunoscutele" lor). In rest, la rele, au ei mexicanii lor, portoricanii lor de care sa se lege. Ma duc sa maninc acum, mi s-a facut foame, dar nu inainte sa adaug ca sint sigura ca in Romania sint inca multi oameni de calitate si valorosi...dovada sint si cei cu care comunic pe acest blog, facut de fapt dintr-o intimplare, ca sa nu zic dintr-o aiureala! Good Night

d spunea...

hm..o sa ma abtin la faza cu vizele din x motive..ai dreptate intr-o oarecare masura ..si atat !
in alta ordine de idei imi pare tare interesanta chestia cu ce poti gasi in mancaruri ! cred ca ar fi foarte interesant sa ne spui si noua ce ti-a zis prietenul tau nutritionist !
:)
faina vreme in NY--aici inca nu s-a terminat iarna :(

ina bixade spunea...

dan: in mincare putem gasi bombe chimicale care dauneaza organismului si mintii:)

to-morrow spunea...

M-am amuzat cand am citit ca "ti se poate uri cu binele". Deci poate exista o obisnuinta a binelui? Adica in fiecare zi sa iti fie atat de bine incat totul devine monoton? Iata o perspectiva interesanta...
In legatura cu vizele, ce sa spun? Daca s-ar ridica vizele, eu nu cred ca romanii ar face coada pe aeroport, sa plece in America. E cam departe :)

ina bixade spunea...

to-morrow: hmmm, eu zic ca, desi multi romani nu suporta America si americanii, desi este departe si mai scump sa zbori pina aici decit pina in Europa, tot vor veni din pura curiozitate, daca se vor scoate vizele. Si ghici ce? Multi vin si nu se mai intorc in Romania:) de aici si strictetea asta sistemului de vize...strictete care nu se aplica numai in cazul romanilor, ci a mai multor natii care inca au nevoie de viza...bineeeee

unu spunea...

pareri pro si contra.

S-au mai schimbat lucrurile si prin Romania; imi spunea cineva ca in privinta populatiei, deja Bucurestiul arata ca America.
Americanii au o parere relativ buna despre romani, poate relativ proasta cand se gandesc la "east Europeans in general".
Daca esti din west Europe, pt un american, you're cool; daca esti din Eastern Europe, you suck a little bit".
Americanii au o parere in general buna despre romani, pt ca ei tin minte Nadica Comaneci, ceva Dracula si cam atat. Romanii care ajung in America ajung fie incadrati in munci calificate superior(tin sa va aduc aminte ca la Microsoft a doua limba vorbita dupa engleza este...Romana!!). Mai sunt cei care ajung prin loteria vizelor, casatorie, etc. dar si aceia sunt OK, cel putin din vedere al criminalitatii :).
Mai exista si natalitatea: populatia alba este oarecum in scadere, de fapt natalitatea este intretinuta de mexicani...asa incat, poate nu ar fi o idee rea sa le dea drumul albilor est europeni:).
Nu cred ca se mai ingramadesc romanii prea repede in America, cel putin la ora asta. Nici America nu mai este ce-a fost..:).
Oricum, este relativ umilitor pt romani acest proces de respingere al vizei la ambasada. Pe de alta parte, cred ca mai sunt necesari vreo 2 ani,pt ca romanii sa se mai.."adapteze", ca sa nu zic "civilizeze", si de fapt sa mai creasca un pic produsul intern brut, adica exact cam atat cat sa cantaresti bine daca pleci sa induri solitudinea de imigrant american, versus "iarba verde de acasa".
Tiganii deja au cam plecat din Romania, plus ca in America, in ciuda "reputatiei" de tara libera, politia nu stala discutie aici, iti pune arma la cap, si gata, s-a terminat f repede balciul.

ar mai fi si problema romanilor americani, dintre care unii sunt exact ca in bancul cu Bula si Claudia Schiffer, care esueaza pe-o insula pustie, dupa un naufragiu...
"Bula trist, azi, trist maine, pana cand Claudia se hotareste sa-i propuna sa faca amor, sa-i treaca tristetea..Bula se inveseleste in prima zi, a doua zi dupa amor inca era vesel, dar a treia zi era trist din nou; Claudia S. il intreaba:
-pai ma Bula, acum de ce esti trist?
-Pai n-are cine sa ma vada ca i-am tras-o lu' Claudia Schiffer!"

politics& GDP:)

ina bixade spunea...

unu: curios, chiar aveam de gind sa scriu citeva rinduri despre scaderea populatiei albe...acest stereotip" america nu mai e ce a fost" a existat dintotdeauna. Si acum 11 ani cind am sosit eu, la fel se zicea...si acum 20 de ani cind au venit altii...la fel se spunea...deci nu e plauzibila teoria... iar eu nu cred ca in RO lucrurile s-au schimbat in bine...dimpotriva, mi se pare mai naspa de cind am plecat eu si nici nu se va schimba pozitiv( si in general sint optimista cind e vorba de viitor). Noapte Buna

Anonim spunea...

Aaa,am ratat ceva posturi cu pana mea de calculator,naiba sa ii ia de virusi si pe cei care ii produc...Eu ador avocado,ca o anecdota,imi amintesc de niste prieteni -romani -veniti in vizita aici care gustand din avocado-ul meu slavit,m-au intrebat cum pot sa mananc ceva cu gust de sapun...No comment,te pup!!!

ina bixade spunea...

eugenia: ce stie taranu' ce e ciocolata? hi hi hi te puuup, draga mea si astept sa ne regasim!

Anonim spunea...

Sunt total de acord cu tine!Asta ar mai lipsi sa ajunga, cei care ne-au facut de ras in toata Europa,si in America.Te pup!

Anonim spunea...

Am uitat sa ma semnez!Gia