joi, 31 iulie 2014

Fragmente din corespondența personală


Draga mea Kiki, am impresia ca, de la o vreme incoace,  pe strazile New York-ului miroase din ce in ce mai mult a marijuana.  Se pare ca oamenii au nevoie de o frunza aprinsa, ( sau de un praf in singe) cind isi dau seama ce căcășenie este acest dar divin numit –viata-. E  greu sa-i fii lucid in permanenta. De ce se ajunge la o saturatie? De ce? Pentru ca te dezmeticesti dintr-o iluzie si refuzi realitatea. Cauti si preferi halucinatia. Este mai reconfortanta.
*****
Dragul meu artist, azi as vrea sa-mi prinzi pe lentila ta simandicoasa, spatele tonificat. Daca nu m-as fi apucat de ridicat cele doua haltere, m-as fi transformat intr-o bășică. Iar o muză  bășicoasă nu se cade, nu? Procesul asta al maturizarii este curios, dar la naiba,  toate incep s-o ia la vale. Sportul e medicamentul necesar. Ce bine ca l-am descoperit la timp. Inca nu am chef si nici pregatita nu sint sa incep sa atîrn!   
*****
Draga mea Biki, raspunderea de a-mi purta singura de grija imi este de ajuns. Nu cred ca exista cineva care sa urasca mai mult ca mine responsabilitatile de adult.  Am zile pline de tristete. Ma simt ca-ntr-un cavou. Stau ascunsa.  Mi-e dor sa fiu aventuriera, curajoasa. De fapt, ce s-o mai lungesc? As vrea o nebunie. O nebunie! Intelegi? De ce mi-am dorit atit de mult stabilitatea? Este cel mai rau lucru care mi s-a intimplat. Mi-a anihilat trasaturile rebele, mi-a amortit maruntaiele emotive si mi-a cumintit comportamentul.  Ma tem ca am devenit plictisitoare! Imi vreau nelinistea inapoi!
****
Draga mea Liki, multumesc pentru carte. Citind-o pe Simone de Beauvoir in “  Memoriile unei fete cuminti”, am asteptat si am stat ca pe țepi sa  se intimple ceva. Ceva grotesc, ceva grav, ceva urit, ceva dureros.  Dar ce lectura calma, aproape banala. Ironie! Ea chiar era cuminte. Ce dezamagire!  Acum, dind la o parte scriitura de calibru, ce poate fi asa atragator povestind despre o fata cuminte? Dar o aplaud. A stiut sa dea cartii titlul perfect.  Prin cuvintul cheie –cuminte- a tinut cititorul curios, pina la sfirsit. Pentru nimic.
*****
Bonjour, dragul meu strain. A trecut mult timp de cind nu ne-am mai scris. Asa laconic cum ne-am obisnuit.  Cred ca e timpul sa iti spun ca esti cel mai enigmatic barbat din viata mea. Oare sa pastram misterul, sau sa-l demontam? Decide tu. Eu sint nehotarita. Dar daca vii la New York, asta este numarul meu  (1)-347-346….Deci vino!

*****
Ce zi, draga mea Ziki, ce zi! Insuportabila.  M-am saturat de toti ocupatii care nu au timp de nimic. Si de succesul lor prelins. Si de vietile lor incarcate cu lucruri care, chipurile, le dau sens. Ce fericiti inchipuiti! Si, dupa ce ca eram irascibila de la hormonii menstruali, (cit mai urasc o data pe luna sa fiu femeie) o colega s-a gasit sa-mi divulge intimitatea ei secreta, sa-mi faca grave confidențe. Asculta ce mi-a zis, ca sa te crucesti.  La 37 de ani este inca  virgina, dar…o suge!  Este si o mare credincioasa. Merge la biserica saptaminal, nu crede in sex inaintea mariajului si de aceea  tine mortis la castitate. Dar gura ei nerusinata nu are complexe! Ce a apucat-o sa-mi spuna mie toate astea? Pentru ca nu se mai suporta cu secretul ei cu tot. Se considera o mare pacatoasa.  Ce puteam sa-i zic?  “ Draga mea creștină,  ce onorata ma simt  sa o intilnesc pe fecioara cea muista.  Roaga-te si suge-o, dar numai  gaseste-ti  odata, calea  cea dreapta  si curata.” Am consolat-o cum m-am priceput mai bine, explicindu-i ca toti oamenii detin secrete obscene, dar nu recunosc. Sint pudici si ipocriti, pitiți sub masca intelepciunii false. In acelasi timp, i-am sugerat subtil ca ar fi timpul sa se cam futa, macar de dragul gurii, sa-i dea o pauza, sarmana…

In sinea mea mi-am zis: Doamne, scapa-ma de nebunii care-mi sar in cale si apara-ma de mintile lor diforme. Vezi tu? Cum sa nu iubesti New York-ul?  Aici poti intilni o  oarba fericita, un musulman jovial fara nevasta, o virgina cu gura inselatoare. Si, ca sa fie ziua completa, cind am ajuns acasa si mi-am deschis email-ul, am gasit acest mesaj:
“Good day ,
Nice to meet you , i am Philip Williams, from  American Soldier but I am stationed in Afghanistan. I saw your profile on Facebook and would like to know more about you. Thanks”.
Cum ajung soldatii americani pe pagina mea, sau, mai exact, ce cauta astia pe facebook? Iti spun, nu mi-e usor sa tin pasul cu vremurile astea.
*****
Oh, hello, haiducule! Bine ca ti-e bine.  Nu, nu am mari noutati. Aici avem o vara tomnatica. Ce incintata sint cind aerul plin de racoare imi zburleste porii adormiti. Ti-am zis ca dorm neobisnuit de mult, in ultima perioada? In rest, ce naiba sa-ti spun? Satula  de capitalism si de birocratia lui, sper sa ajung cit mai curind in Peru. De ceva timp port in mine acest capriciu: sa urc pe Machu Picchu, sa trag caprele de coada si sa ma imbratisez cu toti localnicii. Tu ai vazut ce colorit au straiele lor? Pun pariu ca ma voi intoarce de acolo cu o palarie vesela si larga si cu inima impodobita.
*****
Draga mea Kiki,  eu cred ca eroina mea este Anaïs Nin. Ce femeie vivace si bolnava-n ginduri, cu un destin absurd si intrigant. Dar cine-ar vrea o viata obisnuita? Eu ii aprob si-i inteleg  nevrozele, dezordinea boema, minciunile, lacomia amoroasa.  Aceasta narcisista bruna, cu sprincene negre si subtiri,  si-o tragea cu toata elita scriitoriceasca din acea vreme, iubitul ei preferat fiind Henry Miller. Si eu tot pe el l-as fi ales. In timp ce despre sotul ei declara ca avea un penis fara nerv, cu Miller se simtea in paradis. Imi amintesc pasajul in care, tolanita si goala printre manuscrise si insemnari, suspina”: Ce vremuri traim! Sint futută de moarte. Scriu, citesc, ma masturbez”.   

La vazul acestor rinduri, ma scutur!  Ma descopar in vorbele ei pline. Sint prinsa-n ele si, oh, ma inspira la… o gingașă preacurvie.   
Stind cu ochii in jurnalul  acestei  femei, o decadentă  cenzurată, ii simt spiritul aproape. Chiar si rasuflul. Cred ca este prima femeie de care ma simt atrasa. Nu te ingrozi, imaterial, ma refeream.  Dar, o  intrebare prinde radacini in mine: de ce nu m-am nascut la 1900? As fi scapat deja de viata…  

Un comentariu:

Anonim spunea...

:)